foto

Pasta ze słonecznika
Składniki:
1 szklanka pestek słonecznika,
5 suszonych pomidorów ,
1 pęczek zielonej pietruszki,
ostra, mielona papryka, sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Pestki słonecznika namaczamy w wodzie na całą noc. Odcedzamy i wrzucamy do blendera. Dodajemy odrobinę ostrej papryki i soli. Wrzucamy suszone pomidory i przesiekaną, zieloną natkę pietruszki. Dolewamy trochę wody. Wszystko blendujemy. Smarujemy chleb pastą i …smacznego!
Gotową pastę można przechowywać w lodówce nawet tydzień.

Koktajl z kiełków
Składniki:
3 garście delikatnych kiełków ( marchewki, pora, lucerny),
1 szklanka mleka,
1 banan,
laska wanilii,
cynamon, kardamon do smaku
Sposób przygotowania
Do naczynia wkładamy duże garście kiełków lucerny, marchwi lub pora. Wlewamy mleko i wrzucamy pokrojony banan. Do koktajlu można dodać kilka suszonych moreli, daktyli i koniecznie ziarenka wanilii lub trochę waniliowej pasty. Do smaku doprawiamy cynamonem lub kardamonem. Miksujemy wszystko . Do gotowego koktajlu można wrzucić kostki lodu.