foto

Jak w naturalny sposób poprawić sobie wzrok? To proste – mówi Marta Dymek. Trzeba jeść jagody – i latem, i zimą.

Kompot z jagód
Składniki:
1 litr wody,
1 szklanka jagód,
2 ziarna kardamonu,
laska wanilii,
stewia ( kilka listków ),
syrop klonowy, miód lub cukier do smaku
Sposób przygotowania
Do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy. Wrzucamy jagody (świeże lub mrożone ). Dodajemy dwa rozkruszone ziarna kardamonu i klika listków stewii. Wszystko gotujemy 10 – 15 minut i … gotowe.

Domowa granola
Składniki:
½ szklanki migdałów,
½ szklanki orzechów laskowych lub włoskich,
¼ szklanki pestek słonecznika,
2 łyżki płatków owsianych,
½ szklanki suszonych żurawin,
½ szklanki suszonych moreli,
½ szklanki miodu lub syropu z agawy,
¼ łyżeczki cynamonu
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki wsypujemy do dużej miski. Dodajemy cynamon, syrop z agawy lub miód. Dokładnie mieszamy tak, aby wszystkie składniki pokryły się syropem. Przesypujemy wszystko na blachę wyłożona papierem do pieczenia. Wkładamy do gorącego piekarnika na 15 – 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika studzimy. Do miseczki wlewamy mleko, wsypujemy kilka łyżek granoli, świeże borówki i śniadanie gotowe.