foto

Pani Marta Dymek podpowiada, jak wykorzystać szafran...

AMARANTUSANKA z SZAFRANEM
Składniki:
4 łyżki prażonego amarantusa,
1 szklanka mleka ( migdałowe lub inne ),
szczypta szafranu,
syrop klonowy do smaku,
suszone żurawiny,
syrop wiśniowy lub konfitury do wyboru
Sposób przygotowania
Prażony amarantus wsypujemy do miseczki. Do ciepłego mleka dodajemy szczyptę szafranu i mieszamy aż do uzyskania żółtawego koloru. Mleko wolno wlewamy do miseczki z amarantusem i delikatnie mieszamy, aż zgęstnieje. Polewamy odrobiną syropu klonowego do smaku, posypujemy suszonymi żurawinami. Do amarantusanki można dodać łyżeczkę konfitur lub sok wiśniowy.
Amarantusankę można też zrobić z ciepła wodą, z dodatkiem syropu klonowego.

JABŁKA FASZEROWANE KASZĄ JAGLANĄ, GOTOWANĄ z DODATKIEM SZAFRANU
Składniki:
½ szklanki kaszy jaglanej,
1 duże jabłko,
szczypta szafranu,
konfitura
Sposób przygotowania
Duże jabłko wydrążamy za pomocą łyżeczki do melonów. Ugotowaną wcześniej, ze szczyptą szafranu, kaszę jaglaną wkładamy do wydrążonego jabłka i mocno upychamy. Nafaszerowane jabłko wkładamy na 15 minut do gorącego piekarnika. Na upieczone jabłko kładziemy kleks dżemu, polewamy odrobiną syropu klonowego i .. gotowe.