foto

Pani Marta Dymek podpowiada, jak wykorzystać w kuchni chmiel i melisę.

Napar z chmielu
Składniki:
czubata łyżka suszonych szyszek chmielu,
2 łodygi trawy cytrynowej,
syrop klonowy lub z agawy,
woda
Sposób przygotowania
Szyszki chmielu zalewamy wrzątkiem, dodajemy trawę cytrynową i dosładzamy do smaku syropem klonowym lub syropem z agawy. I gotowe!


Sałatka z botwiny, rukoli i szpinaku z dressingiem z melisy i soku pomarańczowego
Składniki:
kilka małych pieczonych buraków,
garść podprażonych migdałów,
opakowanie rukoli,
opakowanie szpinaku
DRESSING:
1 pomarańcza,
1 szklanka listków melisy,
syrop z agawy,
oliwa, sól pieprz
Sposób przygotowania
Małe buraczki, posmarowane olejem, pieczemy w temperaturze 200°. Poza sezonem większe buraki pieczemy w folii. Po upieczeniu i wystudzeniu, kroimy je w pasterki. Podprażone migdały siekamy.
Robimy dressing w naczyniu blendera, do którego wrzucamy szklankę listków melisy. Wyciskamy sok z pomarańczy, dodajemy odrobinę oliwy, syrop z agawy do smaku, sól, pieprz.
Układamy na talerzu liście rukoli i szpinaku. Polewamy dressingiem, układamy buraczki i posypujemy prażonymi migdałami.