foto

Tym razem Marta Dymek proponuje potrawy zasobne w magnez.

Sałatka z kalafiora
Składniki:
1 kalafior,
½ szklanki suszonych moreli,
½ szklanki lekko podprażonych płatków migdałów,
2 łyżki posiekanej świeżej mięty,
4 łyżki posiekanej natki pietruszki,
3 - 4 łyżki oliwy lub oleju,
2 łyżki soku z cytryny,
kumin, cynamon, chili, sól do smaku
Sposób przygotowania
Rozdrobnione główki kalafiora układamy na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy olejem i nacieramy je nim. Posypujemy solą i wkładamy do piekarnika, rozgrzanego do 200°, na 20 minut.
W czasie, gdy kalafior się piecze, kroimy morele na drobne paseczki, dodajemy do nich lekko podprażone płatki migdałów, wsypujemy szczyptę kuminu i cynamonu. Siekamy bardzo drobno zieloną pietruszkę i miętę, dodajemy spory „chlust” oliwy. Upieczony kalafior ścieramy na najgrubszych oczkach tarki. Łączymy wszystkie składniki, wykładamy je na talerz, posypujemy płatkami migdałów i lekko skrapiamy sokiem z cytryny.

Czekoladowy mus z avocado
Składniki:
1 avocado,
1 łyżeczka kakao w proszku,
syrop klonowy do smaku,
szczypta soli,
odrobina mleka lub wody
Sposób przygotowania
Avocado kroimy na pół i wyrzucamy pestkę. Łyżką wyjmujemy miąższ i wkładamy go do blendera. Dodajemy łyżeczkę kakao, szczyptę soli i odrobinę mleka lub wody. Dosładzamy syropem klonowym. Wszystkie składniki blendujemy około 30 sekund. Gotowy mus przekładamy do miseczek i dekorujemy kawałkami owoców