foto

Pani Marta Dymek, autorka książek kucharskich i blogerka kulinarna podpowiada, do czego wykorzystać żurawiny i pokrzywy...

PESTO z POKRZYWY
Składniki:
3 szklanki liści pokrzyw niedbale posiekanych,
½ szklanki prażonych pestek z dyni,
½ szklanki oliwy z oliwek,
kilka suszonych pomidorów,
sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Porwane lub posiekane listki pokrzywy wkładamy do blendera, dodajemy pestki dyni, wlewamy odrobinę oliwy i blendujemy. Stopniowo dolewamy więcej oliwy i dalej blendujemy.
Do rozdrobnionych pokrzyw i pestek dyni wrzucamy pokrojone suszone pomidory i ponownie bledujemy. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Gdy pesto jest już gotowe, łączymy je z wcześniej ugotowanym makaronem. Całość posypujemy pestkami dyni i dekorujemy listkami sałaty, bazylii lub rukoli. Podajemy na zimno lub ciepło, krótko zapiekając w piekarniku.

PRALINKI z SUSZONYCH OWOCÓW
Składniki:
1 szklanka migdałów (sparzonych bez skórek),
1 szklanka wiórków kokosowych,
½ szklanki suszonych żurawin,
½ szklanki suszonych moreli
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego do smaku
Sposób przygotowania
Migdały i wiórki kokosowe wsypujemy do naczynie i rozdrabniamy blenderem na bardzo drobną mąkę. Dodajemy żurawiny, wcześniej namoczone w cieplej wodzie i morele. Dolewamy wanilię, wsypujemy szczyptę soli i ponownie miksujemy.
Z powstałej masy lepimy małe kulki, które układamy w miseczce i … gotowe.
Smacznego!