foto

DŻEM FIGOWY
Składniki:
½ kg świeżych fig,
sok z 1 cytryny,
1 łyżeczka imbiru,
1 łyżeczka cynamonu,
2 łyżki syropu z agawy lub miodu,
1/3 szklanki brązowego cukru
Sposób przygotowania
Figi oczyścić i podzielić na ćwiartki. Wrzucić do garnka razem z pozostałymi składnikami. Mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Zmniejszyć gaz i gotować jeszcze pół godziny, od czasu do czasu mieszając.




MANGO LASSI
Składniki:
1 dojrzałe mango,
1 szklanka gęstego jogurtu,
½ szklanki wody,
3-4 łyżki syropu z agawy,
szczypta kardamonu
Sposób przygotowania
Mango obieramy, kroimy w kostkę i wkładamy do miseczki. Wlewamy jogurt, miód, wodę, wsypujemy przyprawy. Wszystkie składniki miksujemy. Napój podajemy na chłodno.