foto

Dzień Dziecka w TVP ABC był niezwykły.
1 czerwca, w dniu Waszego święta, zaczęliśmy konkursy o godz. 8.oo, a zakończyliśmy
o godz. 22.oo!

Ten dzień będzie pełen zagadek, upłynie pod hasłem
„Czy znasz TVP ABC?”.

Co godzinę – począwszy od 8.oo, a na 21.oo skończywszy, na tej stronie będą ukazywać się pytania – zadania, oczywiście związane z naszymi programami, ulubionymi bajkami i ich bohaterami.
Odpowiedź na zagadkę z danej godziny trzeba do nas przesłać w ciągu 60 minut od jej ogłoszenia, mailem na adres abc@tvp.pl.
Spośród wszystkich prawidłowych odpowiedzi, które napłynął w regulaminowym czasie (60’) Redakcyjne Jury wyłoni trzydzieścioro sześcioro nagrodzonych.
I tak zadzieje się co godzinę.

Zatem w Dzień Dziecka obdarujemy ponad pięćset dzieci.
Nagrodami będą gry planszowe, puzzle, książki i gadżety TVP ABC.

1 czerwca, godz. 8.oo.
Zaczynamy dzień z konkursami i nagrodami.

Uwaga!!! – podajemy instrukcję, dotyczącą maila z odpowiedzią:
1. W temacie maila wpisujemy godzinę, o której dane pytanie pojawiło się na stronie np. godz. 8.oo.
2. W treści maila podajemy odpowiedź na pytanie z danej godziny.
3. W treści maila wpisujemy: imię, nazwisko, wiek dziecka oraz adres korespondencyjny.
4. Mail musi zostać wysłany przed upływem godziny od ogłoszenia danego pytania, czyli w wypadku pytania z godz. 8.oo, wiadomość trzeba do nas przesłać najpóźniej do godz. 9.oo (będzie brana pod uwagę godzina wpłynięcia maila do skrzynki abc@tvp.pl)
5. Niespełnienie któregokolwiek z punktów tej instrukcji będzie traktowane jak zła odpowiedź!

Oczywiście w wypadku najmłodszych dzieci, mail w ich imieniu mogą wysłać rodzice lub starsze rodzeństwo.

Jednak jest to konkurs dla dzieci i – choć nie ograniczamy go wiekowo – miło będzie, jeśli szansę będą mieli mali widzowie, dzieci, które chociaż już umieją mówić i samodzielnie potrafią wymienić imiona bohaterów swoich ulubionych bajek lub ich tytuły.
Niemowlęta zapraszamy za rok!

godz. 8.oo

Pytanie – Jak ma na imię najmniejszy przyjaciel Tabalugi?
Odpowiedź – Najmniejszy przyjaciel Tabalugi to BZYK.

9.oo

Zadanie – Wymień dwa zwierzęta, które mieszkają w Domisiowej Krainie
Odpowiedź – W Domisiowej Krainie mieszkają: Sójka, puchacz Bubo Bubo, Ślimak, dwie żaby – Żabuś i Żabusia oraz Myszka.

10.oo
Pytanie – Jak ma na imię siostra Molika?
Odpowiedź – Siostra Molika to Molinka.

11.oo
Pytanie – Jak nazywa się miasteczko, w którym można spotkać Bruno, Koko i Wilsona?
Odpowiedź – To miasteczko STACYJKOWO.

12.oo
Pytanie – Jaką nową animację od dziś, zaraz po Wieczorynce, będzie można oglądać w TVP ABC?
Odpowiedź – 1 czerwca W TVP ABC rozpoczęła się emisja nowej animowanej bajki „Krecik i Panda”.

13.oo
Zadanie – Wymień co najmniej 3 tytuły odcinków emitowanych w serii „W krainie baśni”
Odpowiedź – Dotychczas wyemitowaliśmy 13 odcinków: „Mały Kociołek”, „Kwiat paproci”, „Klucz do szczęścia”, „Rampelstikin”, „Woda życia” cz.1 i 2, „Tomek szczęściarz”, „Brat i siostra”, „Królowa Bałtyku”, 10 „Znachorka i strażnik lasu”, „Sakiewka”, „Jabłko i pomarańcza” i „Czerwone ciżemki”.

14.oo
Pytanie – Jakim zwierzakiem jest przyjaciel rudowłosej lalki – Margolci?
Odpowiedź – Przyjaciel Margolci to Miś.

15.oo
Zadanie – Podaj tytuł amerykańskiej animacji, którą tej wiosny można oglądać w TVP ABC w niedzielne popołudnia, opowiadającej biblijne historie?
Odpowiedź – Tytuł tej serii to „Księga ksiąg”.

16.oo
Zadanie – Wymień co najmniej dwa imiona dzieci prowadzących Teleranek .
Odpowiedź – Teleranek prowadzą m.in.: Ola, Zosia, Iwo, Tymon, Igor, Antek...

17.oo
Zadanie – Podaj co najmniej jeden tytuł animacji emitowanej w TVP ABC, której bohaterami są gryzonie.
Odpowiedź – „Pamiętnik Florki”, „Tupcio Chrupcio”, „Podróże z Aleksandrem i Emilią”, „Przygody szewczyka Grzesia”.

18.oo
Pytanie – Jak nazywa się właścicielka sklepu Littlest Pet Shop, przyjaciółka Blythe?
Odpowiedź – Właścicielka Littlest Pet Shop i przyjaciółka Blythe to pani Anna Twombly.

19.oo
Pytanie – Jak ma na imię dziewczynka, z którą widzowie TVP ABC zwiedzają świat?
Odpowiedź – Imię dziewczynki, z którą co sobotę udajemy się w podróże do różnych zakątków świata brzmi NELA.

20.oo
Pytanie – Na jakim instrumencie gra Jerzy Petersburski jr – prowadzący muzyczny program emitowany w TVP ABC?
Odpowiedź – Jerzy Petersburski jr gra na fortepianie.

21.oo

Zadanie – Wymień co najmniej dwa tytuły bajek, które można oglądać wyłącznie w TVP ABC.
Odpowiedź – Wyłącznie w TVP ABC można oglądać następujące animacje: „Rodzina Treflików”, „Masza i Niedźwiedź” i „Smerfy”.
To pytanie sprawiło najwięcej kłopotów, okazało się najtrudniejsze.

pozostałe aktualności